assalamualaikum w.b.t. ana mulakan dgn bismilahirahmanirrahim ,selawat dan salam ke ats rasulullah s.a.w dan para sahabat baginda dan serta seluruh keluarga baginda. alhmdulillah sekali lagi Allah masih beri waktu dan nafas buat ana menulis di sini. syukran sekali lagi pada sahabat2 semua yang sudi mengunjugi blog ana yang tidak seberapa lengkap ini. ana cuba untuk memperbaiki gaya penulisan ana serta pendekatan yang elbagai agar intipatinya sentiasa segar dan menarik hati pembaca dalam menerima mesej yang ana cuba smpikan.

kali ini ana bawakan satu tajuk yang sering kali menjadi persoalan demi persoalan di kotak minda seorang REMAJA..jiwa REMAJA yang sentiasa diulit pelbagai jenis konflik dan permasalahan yang tiada noktahnya..

melalui tajuk SOAL HATI yang ingin ana bawakan ini.. ana ingin sekali sahabat2 semua kita meneroka dan berfikir sejenak ada apa dalam HATI...

Hati remaja yang khususnya sentiasa bergolak dengan macam2 perasaan yang berbaur . kadangkala tidak ana nafikan terkeliru juga dengan perasaan sendiri. kadangkala minda ligat berfikir tanpa henti bagi menemui sebuah jawapan namun tetap juga tiada jawapan yang ditemui. yang tinggal hanyalah KECEWA dan SESAL..ada ketikanya rasa jauh dan makin jauh
berfikir sehingga main celaru jadinya..

cukuplah ana tinggalkan sahabat dengan masalah HATI yang adakalanya tiada penghujungnya.
bukan PERSOALAN dan PERMASALAHAN yang ingin ana timbulkan tapi PENYELESAIAN yang ana cuba sebiaknya untuk kita sama2 ambil manfaatnya insyaAllah.

sekeping HATI yang sering kali lalai dan alpa malahan kadang kala semakin jauh dgn Allah ini haruslah sebenarnya diubati dengan sesuatu yang MENENANGKAN.. pasti ada yang tanya apa yang menenenagkan..dah la hati sudah remuk dan hancur luluh akibat sesuatu perkara..anti suruh ana TENANG pula..TENANG2... ya ana mulakan dengan TENANG..
kerna TENANG ubat kepada KERESAHAN YG TIADA PENGHUJUNG..bagaimana caranya..

kita mulakan dengan REDHA..

redha itu bukan bermakna kita harus tidak berbuat apa2..itu salah sama sekali.tapi REDHA yang ana cuba bawakan adalah dengan TAKE POSITIVE.. anggpalah CABARAN n DUGAAN itu tanda KASIH SAYANG ALLAH pada sahabat.. iya !! LOVE ALLAH pada hambaNya yang TERPILIH..siapakah yang terpilih itu?? SIAPA LAGI JIKA BUKAN ANDA..ANDA DAN ANDA..
lihat betapa Allah itu Maha Penyayang ..tidak pernah sekali Dia meninggalkan anda.. tapi kita sentiasa sahaja JAUH DAN JAUUUUUH dari DIA.. renungkanlah..betapa hinanya kita.. betapa meski penuh DOSA tapi masih dapat KASIH SAYANG DARI ALLAH..

yang kedua ana letakkan ACTION.

tindakan apakah yang harus kita lakukan..cukuplah dengan keluh kesah..ayuh bangkit dengan KEKUATAN HATI..ya sebab itu lah pernah dikatakan jika seketul daging (hati ) itu sakit maka sakitlah seluruh tubuh..jika baik seketul daging maka baiklah seluruh tubuh.
duhai sahabat yang ana sayangi kerana Allah..mari kita sama2 kumpul kekuatan meskipun kadang kala rasa tiada langsung tenaga.. tapi percayalah dan yakinlah HATI ITU HARUS DIUBATI DENGAN KEKUATAN DAN KETABAHAN.. agar ia bisa terus gagah dalam berjuang.

yang terakhir ana letakkan TAWAKAL

bila REDHA menjadi asas, ACTION menjadi bahan , maka pengakhirannya haruslah dengan TAWAKAL.. tawakal itu selayaknya apabila telah berusaha bersungguh-sungguh jalan terakhir adalah dengan BERSERAH DIRI PADA ALLAH..hanya padaNya kita pohon sepenuh harapan tentang soal hati yang sakit,duka,remuk, dan bermacam2 perkara yang dirasa. YAKIN PADA ALLAH KERNA DIA KETAHUI SETIAP PERIHAL HAMBANYA. rintihlah segala permasalahan mu disepertiga malam..sujud dan tadah tanganmu memohon seribu satu kekuatan pada ALLAH dan pasti kamu akan temui jalan keluar dan CAHAYA yang mu cari selama ini.

akhir kalam..tidak banyak perkara yang ana ingin nyatakan..kerna melalui REDHA-ACTION-TAWAKAL[ RAT] ..insyaAllah soal hati itu akan bisa diubati sedikit demi sedikit. maka duhai sahabat jangan SEDIH dan resah tentang SOAL HATI..kembalikan pada DIA MAHA MENGETAHUI..ayuh kita berganding bahu dan saling mendoakan saudara seislam kita ini agar terus kuat berjuang walau likunya payah..AYUH BANGKITLAH MENUJU ALFALAH.. salam perjuangan ^_^

>> hidup bukan untuk GAGAL.tapi kegagalan pasti akan terjadi sepanjang kehidupan ini.hanya jika terus-menerus bangkit dari gagal barulah boleh kita katakanhidup ini adalah untuk KEJAYAAN.

>>kebanyakan orang terus gagal dalam hidup kerna berhenti atau menyerah kalah pada tempat dia sendiri tidak menyedaribetapa dekatnya tempat berhenti itu dengan kejayaan .sudah terlalu hampirtetapi berhentidan menyerah kalah.

0 comments:

Post a Comment