salam alaik pada sahabat semua. pertama sekali ana mohon kemaafan kerana untuk posting-posting yang baru ana lebih suka menggunakan kaedah sandai disamping sedang mencari topik dan bahan tertentu untuk posting seterusnya.



kali ini sahaja ana bawakan perencah terbaru di dalam menu blog ana iaitu bahagian masakan. meskipun ana akui masih banyak ana tidak tahu mengenai masakan malahan masakan pun masih belum tentu sedap namun ana tetap mahu berkongsi sedikit sebanyak ilmu yang ana dapat. Entah mengapa terdetik di hati untuk memilih resepi ini sebagai resepi yang pertama.






baiklah kita mulakan dengan bahan-bahan masakan :-



  • 4 ekor ketam

  • bawang merah & bawang putih ( 4 -5 ulas atau mengikut kuantiti masakan)
  • cili padi ( 10 biji atau mengkiut kepedasan yang diingini)

  • serai ( 1 batang di hiris nipis)

  • santan kelapa (sebiji kelapa)

  • serbuk kunyit ( mengikut kehendak inidvidu )
  • gula dan garam ( mengikut kehendak individu)
  • asam keping ( sekeping sahaja )

  • daun kunyit ( sehelai dan dihiris panjang2)
  • air secukupnya ( mengikut kepekatan)



cara masakan:-



1. bahan seperti cili padi , bawang merah, bawang putih dan serai dikisar halus.



2. kemudian bahan diatas dimasukkan kedalam kuali atau periuk panas seterusnya dimasukkan santan, air secukupnya dan sedikit kunyit.



3.kacau selama 2 -3 minit dan masukkan helaian daun kunyit, asam keping beserta ketam.



4.masukkan garam secukup rasa dan biarkan ia mendidih selama 2 minit



5. seterusnya masakan sudah boleh dihidang untuk keluarga tercinta (>.<)




~~~~SELAMAT MENCUBA~~~~




0 comments:

Post a Comment